GAST VAN DiD

Lertsak Kumkongsak

Lertsak Kumkungsak is DiD’s eerste gast. Hij verbleef in Dordrecht in maart en april 2016.

Lertsak is als milieu- en mensenrechtenactivist al 15 jaar betrokken bij maatschappelijk gefundeerde campagnes rondom de mijnindustrie in Thailand. Op dit moment is hij coördinator van de Campaign for Public Policy on Mineral Resources (PPM). De PPM is een onafhankelijke groep van milieubeschermers en mensenrechtenadvocaten. Zij houden bedrijfsleven en overheid aan hun verantwoordingsplicht. PPM vraagt vooral respect voor milieuwetgeving en wijst op mensenrechtenschendingen bij het winnen van natuurlijke hulpbronnen. Lertsak steekt zijn energie en kennis in het boven water krijgen van informatie, het uitwerken van strategieën en het opzetten van activiteiten van mensenrechtengroepen.

Lertsak werkt in een moeilijke context. Milieubeschermers zijn in Thailand hun leven niet zeker. Luke Duggleby heeft hierover een ijzingwekkende fotoreportage gemaakt onder de titel For those who died trying.

Lertsak’s verblijf in Dordrecht heeft hem de tijd en de rust gegeven om de politiek-economische veranderingen van na de coup d’Etat van maart 2014 verder te analyseren. Hij is weer gekomen tot het schrijven van opiniestukken in de Thaise online media. Het meestgelezen artikel kreeg meer dan twintigduizend likes.